Γνωρίστε τον διακεκριμένο ιταλικό σχεδιαστή Luca Nichetto!

Ο Ιταλός οραματιστής για την παιδική του ηλικία στο Murano της Ιταλίας, αυτό που τον εμπνέει και τον τρόπο ζωής του ως διεθνή σχεδιαστή επίπλων.

Όταν ο Luca Nichetto δεν είναι απασχολημένος με την ανάπτυξη προϊόντων για διεθνείς μάρκες όπως το Nendo, το De La Espada και το Foscarini, μπορεί να βρεθεί να εκθέτει το εντυπωσιακό έργο του σε οποιαδήποτε από τις μεγάλες εκθέσεις σχεδιασμού του κόσμου. Με ένα τόσο παραγωγικό υπόβαθρο, θα ήταν εύκολο να εκφοβιστεί από τον σχεδιαστή. Δηλαδή, αν ο άνθρωπος που κάθεται στο ήσυχο σαλόνι που έχει ρυθμιστεί στο κατάστημα Design Toronto Mjölk δεν ακτινοβολούσε αμέσως ζεστασιά και ηρεμία. Ακολουθούν μερικές στιγμές από την συνομιλία μας one-on-one με τον διακεκριμένο Ιταλό σχεδιαστή, μαζί με μια ματιά σε μερικά από τα πολύ εντυπωσιακά του έργα.

House & Home: Η συλλογή σας με την πορτογαλική μάρκα de la espada δεν αισθάνεται ότι είναι από ένα συγκεκριμένο μέρος – νεύει σε πολλές διαφορετικές επιρροές σχεδιασμού.

Luca Nichetto: Μου αρέσει πολύ ότι οι άνθρωποι μπορούν να δουν διαφορετικά πράγματα στη συλλογή μου. Κάποιος θα μπορούσε να πει, “Αχ, αυτό φαίνεται πολύ Ιαπωνικά” ή “Ω, αυτό είναι αμερικανικό” ή “ίσως είναι ένα μίγμα”. Όταν ο καθένας μπορεί να δει κάτι εκεί, αλλά δεν μπορεί πραγματικά να οριστεί … μπορείτε να το έχετε μόνο όταν προσπαθείτε να αγγίξετε διαφορετικές εμπνεύσεις και πολιτισμούς. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι το σχέδιο το 2016. Ζούμε σε έναν παγκόσμιο κόσμο.

Φωτογράφος: Yuki Sugiura

Προϊόντα: Συλλογή Nichetto για de la espada, διαθέσιμη μέσω mjölk

H & H: Είσαι τακτικά εν κινήσει. Γιατί το ταξίδι είναι τόσο σημαντικό για τη δουλειά σας;

LN: Μου αρέσει πολύ να ανακαλύψω νέα πράγματα και νέους τρόπους σκέψης. Δεν θέλω να είμαι άνθρωπος που λέει: «Είναι πάντα έτσι, γι ‘αυτό το λόγο.» Πρέπει να αναρωτηθώ τις ερωτήσεις μου … ίσως να αλλάξω την άποψή μου. Αυτό, νομίζω, είναι το πιο όμορφο πράγμα για το ταξίδι. Δουλεύω πολύ στην Κίνα ιδανική τώρα για τη δουλειά μου με τον Zaozuo, για παράδειγμα, και ανακαλύπτω έναν απίστευτο κόσμο.

Φωτογράφος: Ευγενική προσφορά του Nichetto Studio

Προϊόντα: καρέκλα καρέκλα σε ελαφρύ νερό πράσινο από το Zaozuo

H & H: Εάν δεν ήσασταν σχεδιαστής, τι θα κάνατε;

LN: Δεν ξέρω [γέλια], γιατί δεν είναι σαν να αποφάσισα πραγματικά να γίνω σχεδιαστής. Ήταν μια πολύ φυσική διαδικασία. Γεννήθηκα στο Murano, μεγάλωσα στο Murano. Ο μπαμπάς μου ήταν γυαλιστής. Η μητέρα μου ήταν ένας γυάλινας διακοσμητής. Έτσι, το περιβάλλον γύρω μου ήταν πολύ δημιουργικό – το 99,99 % των ανθρώπων στο Murano εμπλέκονται στη βιομηχανία γυαλιού. Έτσι για μένα, η μετάφραση μεταξύ ενός σχεδίου και ενός αντικειμένου ήταν κάτι πολύ φυσιολογικό. Ήταν σαν αυτό που τρώει ένα μήλο θα ήταν σε ένα άλλο χωριό.

Φωτογράφος: Ευγενική προσφορά του Nichetto Studio

Προϊόντα: Sucabaruca Coffee Service από τους Luca Nichetto και Lera Moiseeva, διατίθεται στο Mjölk

H & H: Πώς ξεκίνησες στο σχεδιασμό σας;

LN: Λαμβάνοντας υπόψη ότι είχα ένα ταλέντο για το σχέδιο, σπούδασα στο Ινστιτούτο Τέχνης της Βενετίας. Το καλοκαίρι, είναι φυσιολογικό να προετοιμάσετε ένα φάκελο των σχεδίων και της εκδρομής σας γύρω από το Murano, χτυπώντας τις πόρτες διαφορετικών εργοστασίων. Όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο συνέχισα αυτό το τελετουργικό και έπειτα είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Simon Moore, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Salviati. Μου έδωσε μια βολή και δημιούργησα ένα κομμάτι που έγινε μπεστ σέλερ της εταιρείας. Θυμάμαι ότι πήρα τον πρώτο μου υπολογιστή, σαρωτή και εκτυπωτή με τα χρήματα. Έτσι ξεκίνησα. Ήμουν πραγματικά ακολουθώντας το έντερο μου – αυτό είναι. Και το κάνω ακόμα.

Φωτογράφος: Yuki Sugiura

Προϊόντα: κρεβάτι Dubois από τον Nichetto για de la espada

H & H: Είναι αυτό που αποφασίζετε αν πρέπει ή όχι να κάνετε μια συνεργασία σχεδιασμού;

LN: Ναι, είναι πάντα πολύ φυσικό. Φυσικά, εξετάζω τα πράγματα από την άποψη της υπηρεσίας, αλλά όταν αποφασίζω να κάνω χρήματα συνεργασίας μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτομαι. Πάντα σκέφτομαι αν θα είναι ενδιαφέρον για μένα, αν θα χαρώ να το κάνω. Νομίζω ότι οι προσωπικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για το έργο που κάνουμε.

Φωτογράφος: Mikkel MortensenΠροϊόντα: Αλφάβητο από τον Luca Nichetto για το

H & H: Πότε – ή πού – θα λέγατε ότι αισθάνεστε το πιο δημιουργικό;

LN: Νομίζω ότι οι άνθρωποι μου δίνουν πολλή ενέργεια. Οι πολύ πιο ενδιαφέροντες άνθρωποι που συναντώ, πολύ περισσότερο η δημιουργικότητά μου εκρήγνυται. Δεν αποφασίζω ότι θα είμαι δημιουργικός το πρωί ή στο στούντιο, για παράδειγμα. Εξαρτάται πολύ από τις συναντήσεις.

Φωτογράφος: Massimo Gardone

Προϊόντα: O-space από τον Luca Nichetto για το Foscarini

H & H: Έχετε παρουσιάσει την εργασία σας με οποιονδήποτε τρόπο τις μεγάλες εκθέσεις σχεδιασμού. Ποιό είναι το αγαπημένο σου?

LN: Μιλάνο – και όχι επειδή είμαι Ιταλός, αλλά επειδή δεν υπάρχουν εβδομάδες σχεδιασμού σαν αυτό! Ίσως είναι λίγο πολύ, γιατί δεν μπορείτε να δείτε τα πάντα, αλλά είναι η μόνη εβδομάδα σχεδιασμού στον κόσμο όπου μπορείτε να μιλήσετε με οποιοδήποτε άτομο από αυτοκινητιστές ταξί σε ανθρώπους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια και θα ξέρετε ότι υπάρχει Εβδομάδα σχεδιασμού. Όλη η πόλη εμπλέκεται.

Φωτογράφος: Eugenio Castiglioni

Προϊόντα: Zeiss Mirror από τον Luca Nichetto για το Galotti & Radice

H & H: Ποιες είναι οι καλύτερες συστάσεις που έχετε λάβει από έναν άλλο σχεδιαστή;

LN: Πίσω το 2004, ήμουν πολύ απογοητευμένος επαγγελματικά, επειδή ένιωθα ότι δεν υπήρχαν πολλά πράγματα που θα μπορούσα να κάνω από τη Βενετία. Ήξερα ότι αν μετακόμισα στο Μιλάνο θα ήταν πολύ πιο εύκολο για μένα να δουλέψω – ολόκληρος ο ιταλικός κατασκευαστής σχεδιασμού είναι εκεί. Αλλά είχα το δικό μου στούντιο στη Βενετία και δεν ήθελα να βγούμε σε μια νέα γη.

Μια μέρα μίλησα με τον σχεδιαστή Fabio Novembre. Είπε, “Luca, ακούστε με: Είστε Βενετός σχεδιαστής. Δεν υπάρχουν άλλοι σαν εσένα. Αν ήμουν εσύ, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι έτσι οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν την προέλευσή σας. ” Στη συνέχεια, μίλησε για τον Marco Polo, ο οποίος ταξίδεψε στην Κίνα και επέστρεψε στη Βενετία με πολλές νέες ιδέες που άλλαξαν την ιστορία μας. “Είναι μέρος του αίματός σας να βασίζεται σε μια μικρή πόλη όπως η Βενετία και να ανακαλύψει τον κόσμο”, είπε. Μου άρεσε πραγματικά αυτή η πρόταση και εξακολουθώ να την εφαρμόζω. Στο τέλος, νομίζω ότι λειτουργεί.

Αυτή η συνέντευξη έχει επεξεργαστεί και συμπυκνωθεί.

Φωτογράφος: Jonathan Leijonhufvud

Προϊόντα: Παγκόσμια περίπτερο, Πεκίνο

Σχεδιαστής: Luca Nichetto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *